קרוהן- גורמים ותסמינים

קרוהן Crohan’s Disease

קרוהן הינה מחלה דלקתית של המעי המאופיינת על ידי דלקתיות/ציסטות/כיבים שיכולים להופיע בכל מערכת העיכול (פה, וושט ,קיבה ,מעי הדק ,מעי הגס ועד פי הטבעת). חלק מהחולים מפתחים גרנולומות (דלקתיות) אבל חלקם לא מפתח בכלל. המחלה מערבת את כל שכבות המעי ומובילה לעיתים לסיבוכים של אבססים ופיסטולות. הדלקת תופיע בשכיחות גבוהה יחסית בסוף המעי הדק (ileum terminal).

המחלה בדומה לקוליטיס מאופיינת בהתלקחות לפרקים ללא התראה. בתקופה של התלקחות יכולים להופיע תסמינים קשים היכולים להביא לאשפוז, ניתוחים ושימוש בתרופות חזקות כמו סטרואידים.

אחת הבעיות הנפוצות במחלה הינה ספיגה לקויה של ויטמינים ומינרלים, מה שעשוי להוביל לתת תזונה ולאפיסת כוחות (עייפות פיזית ומנטלית) והרבה פעמים לפתולוגיות נוספות כגון דילול עצמות בגלל בריחת סידן, אנמיה, בעיות בעור, גידול במערכת העיכול ועוד.

תסמינים:

התסמינים משתנים מאדם לאדם ומופיעים בעצמות שונות. ברוב המקרים יש שלשולים המלווים בדם או ריר בנוסף לכאבי בטן חוזרים, לעיתים בעוצמות גבוהות. סימפטומים בולטים נוספים של המחלה בהתפרצות הם חוסר תיאבון וירידה במשקל שלעיתים מלווים בחום נמוך, בחילות הקאות פיסורות וטחורים בפי הטבעת. יתכנו מקרים של תסמינים עדינים ולא ספציפיים דווקא, מה שיכול לעכב אבחון מדויק עד לשלב של התפרצות אקוטית.

גורמים:

מערכת החיסון פועלת ביתר ולא ברור באופן חד משמעי מה הסיבות לכך. השערות הנפוצות להתפתחות והתפרצות המחלה כוללות:

  1. עישון וצריכה של סמים ואלכוהול.
  2. גורמים סביבתיים - ספיגה של טוקסינים, אלרגיות.
  3. גורמים פסיכולוגים כגון סטרס מוגבר.
  4. הוצאת תוספתן מעלה את הסיכון לקרוהן.
  5. צריכה מוגברת של אנטיביוטיקה ומשככי כאבים.
  6. הרגלי תזונה ובעיקר תזונה מערבית מודרנית ומתועשת – צריכה מוגברת של שומן רווי אומגה 6, מיעוט בירקות ופירות, מוצרים מעובדים ומתחלבים וכו'.
  7. אורח חיים ומאפיינים תרבותיים.
  8. פגמים תורשתיים מטבולים.

סיבוכים אפשריים:

  1. תת תזונה בשל בעיות ספיגה של ויטמינים ומינרלים (האטה בגדילה אצל ילדים).
  2. חסימות ופצעים דלקתיים, דימומים רקטלים ופרופורציות של המעי.
  3. בריחת סידן.
  4. דלקות במפרקים או בשכבות הפנימיות של העין.
  5. אנמיה.
  6. סיכון מוגבר לסרטן.