מערכת חיסון

עייפות הנובעת מחולשה של מערכת החיסון

במשך שנים סבלתי ממחלת הקוליטיס, מחלה אוטואימונית שבה הגוף תוקף את עצמו. לקח לי הרבה זמן להבין שמערכת החיסון שלי מסמנת לי על קושי, שהיא חלשה וזקוקה לעזרה. 

הבנתי גם שהנפש שלי בסטרס, בחרדה מחוסר השליטה ואי הוודאות, מה שהחליש כמובן את מערכת החיסון. 

בדרך כלל מערכת החיסון שלנו "עושה את העבודה שלה" בשקט. מתי אנחנו נפגשים בקשיים שלה? רק כשיש עליה עומס ואז מתחילות להתפתח מחלות.

העזרה שהענקתי למערכת החיסון שלי הגיעה בכל מיני צורות וגם בדרך של שימוש בצמחים אנטי דלקתיים ומווסתי חיסון. בדרך כלל אין רק כיוון מחשבה אחד או דרך אחת. באותו זמן עבדתי על אמונה בגוף שלי והקשבה. שאלתי את עצמי מה הסיבה, מה הגוף שלי זקוק ואיך אני מזינה אותו. זה תהליך של חיפוש וגילוי שלוקח זמן, זה מסע של שחרור ושינוי דרך חיים ולשמחתי היו לי אנשים ומטפלים בדרך שעזרו לי ולכן בעיני התמיכה- היא קריטית.

היום אני מאמינה שהתובנה המשמעותית ביותר בדרך שלי לריפוי היא שמערכת החיסון שלי היא בעדי ומה שאני צריכה לעשות זה לעזור לה להירפא. התובנה הזו גרמה לי להבריא. 

לצערי הגישה הזו אינה נפוצה. ברוב המקרים מנסים ברפואה הקונבנציונלית להשקיט את מערכת החיסון (על ידי מתן סטרואידים, תרופות ביולוגיות…) הגישה הטבעית, נותנת כבוד למערכת החיסון ומנסה להבין מה נדרש? איך אפשר לעזור לה "לעבוד טוב יותר"? ומה שורש הבעיה?

קשר בין אנטיביוטיקה ומחלות מעי

אז איך נחזק את מערכת החיסון?

תזונה – מעבר על התזונה שלך ובדיקה מה אוהבים או לא לאכול. באופן כללי רצוי להוסיף "חומרי גלם  איכותיים" בעיקר צריכה של ירקות, פירות, אגוזים, קטניות ודגנים. ההפך הגמור מאוכל מתועש שהוא בדרך כלל זמין יותר, נגיש וזול.

שילוב של צמחי מרפא במידת הצורך- בעיקר צמחים מחזקים ומווסתים את מערכת החיסון.

שינוי הרגלי חיים – התייחסות להזנה פיזית ונפשית בתקופה זו של החיים, הרגלי התנועה, הרגלי שינה ועוד.

תמיד טוב לדעת ...

אני לא נגד חיסונים ואפילו לא נגד תרופות (בכלל אני פחות 'נגד'), יחד עם זאת במידה ובוחרים לקחת חיסון או ליטול תרופה חשוב לעשות ניהול סיכונים מול תועלת ולהבין מתי כדאי לקחת אותם? 

רצוי לקחת חיסון או תרופה כשמערכת החיסון חזקה. ברמה הנפשית, אם יש סטרס אולי שווה לטפל גם בזה. אין טעם להעמיס על מערכות הגוף כשהגוף לא חזק.

לגבי חיסון הקורונה ספציפית או כל חיסון חדש אחר  —רב הנסתר על הנגלה בהתחלה  – ורק במהלך השנים נדע על תופעות לוואי או שלא. לאחרונה ישנן עדויות לבעיות במערכת ההורמונלית ובמערכת העיכול.  

כשאתם לוקחים חיסון או כל תרופה חשוב לוודא מה תופעות הלוואי ובמידה ואומרים לכם שאין —אז או שהחיסון או התרופה לא יעילים או שזה אמור לעלות לא מעט שאלות כמו מאיפה הוודאות? – שווה לבדוק באמת מה הצורך לחיסון / התרופה ומה התועלת בה אל מול הסיכון. 

מכירים את אלו שקר להם תמיד?… המון אנשים מסתובבים עם אנמיה, כאשר עייפות, קור הם רק חלק מהסימפטומים של הבעיה.

גם לי הייתה תקופה כזאת בעיקר כשהייתי חולה ואיבדתי לא מעט דם. אז נכון שברזל זה לפעמים הבעיה, אך בגישה הטבעית אנחנו מנסים להבין מהו שורש הבעיה.

האם זה בגלל שחסרה צריכה של ברזל בתזונה? אולי יש חסרים נוספים כמו B12 ? האם יש איבוד דם שלא ברור מה המקור שלו (טחורים/ בעיות מעי/ מחזורים קשים) ? או בכלל האם יש רגישות לגלוטן?

עייפות יכולה בהחלט לנבוע מסיבה פשוטה שאין מספיק דם. לעיתים בטיפול מתברר שזה לא תמיד המצב וזה לא רק 'סיבה פשוטה' ויש צורך להסתכל בצורה יותר רחבה. אולי יש עוד דברים ברקע? לכן חשוב תמיד לעשות מפגש מסודר ולהבין על מה מדובר, איך ובאיזה כיוון לטפל.

מדובר בשילוב של תזונה – צמחים – גם ירוקים כמו תרד, חסה סרפד ועוד יכולים לעזור. לעיתים בשינוי תזונתי אפשר פשוט תוך מספר חודשים למלא את המאגרים תוך הקפדה על התזונה. 

נדבקתם בנגיף הקורונה ומשהו באנרגיה השתנה? אולי משהו נפשי או פיזי? יכול להיות שקורונה היא הסיבה לעייפות, אבל יכול להיות גם שלא. ואני אסביר. יכולות להיות מספר סיבות שהובילו לעייפות שאולי הופיעו פתאום או החריפו עם ההדבקות בנגיף הקורונה. יש כאלו שבמקביל להידבקות בנגיף התחילו ליטול תרופות, או שנוסף לחייהם סטרס, דכדוך, כאבים חדשים, או דווקא חוסר בפעילות גופנית ועוד.

טיפול נטורופתי למעשה רואה אותך ומה הצרכים שלך עכשיו. דרך התשאול, הלווי והתמיכה נייצר הרגלים חדשים לחיים כיום. 

דרך שאלות והתבוננות בעייפות נבחן מה השתנה? מה אפשר לעשות עכשיו? ומה הכלים להכניס את האנרגיה לכיוון הנכון? נבדוק את בדיקות הדם שאולי יוכלו לתת לנו תמונה מלאה, חוות דעת של הרופאים ועוד. אחרי שנתאם ציפיות נוכל לעשות תוכנית מסודרת לטפל במצב.

אחד הכלים החזקים לתמיכה הם צמחי מרפא. הצמחים המובילים בתחום הם אדפטוגנים שלמעשה הם עובדים על 3 מערכות הגוף: מערכת החיסון, מערכת האנדוקרינית והמערכת העיצבית. דוגמאות לצמחים הם ווטניה, סנטלה, אסטרגלוס ועוד.

כהרבליסטית כל אחד צריך משהו אחר ומינון אחר. למשל בחורה צעירה שרוצה להיכנס להריון צריכה צמחים אחרים מאישה בגיל 50 שסובלת גם מגלי חום. 

דרך המפגשים והלווי אני מכינה פורמולה שהיא משלבת מספר צמחים לטובת אותו מטופל ספציפית (חשוב לי לציין שהפורמולה נשלחת לבתי מרקחת ואין לי עמלה או תמריץ זה חלק משרות שאני נותנת למטופלי).

או בשמה הנוסף "מחלת היאפים" (chronic fatigue syndrome -CFS). מה זה אומר? התסמונת מאופיינת בתשישות רבה ובלתי מוסברת. משך המחלה משתנה מאדם לאדם ויכול לנוע מחודשים ספורים עד שנים. בדרך כלל זה משולב עם תשישות, כאבי שרירים או במפרקים, מצבי רוח ולעיתים גם דיכאון / חרדה.

הסיבה יכולה להיות חולשה של מערכת החיסון או כניסה של  זיהום נגיפי טרם תסמיני התסמונת (כגון נגיף האפשטיין- באר הגורם למחלת הנשיקה). ולעיתים זה שילוב של מצב נפשי ירוד/סטרס בנוסף.

לגישה הטבעית יש מה להציע לתמיכה. ראשית, תמיכה וחיזוק מערכת החיסון דרך צמחי מרפא, מפגשים עם המטופלים ותמיכה נפשית דרך כלים של דמיון מודרך, שיחות קבועות לתמיכה בתקופה והנעה לשינוי מהמצב הקיים.

הטיפול הוא אישי היות וכל אחד חווה את זה אחרת וגם הזמן לעיתים משתנה ולכן אין כאן פתרון קסם או משהו בודד שעוזר. שילוב של תזונה, הנעה וטיפול בצד הנפשי יכולים מאוד לעזור.

יש הרבה שאלות , נותרתם עם שאלה פתוחה מוזמנים

דילוג לתוכן